Samskabelse og borgerbudgetter, hvor borgere inddrages i udvikling af kommunale kløsninger og budgetter, breder sig hastigt i vores nabolande, og mange danske kommuner har eksperimenteret med det.

Samskabelse (co-creation) er et begreb, der beskriver en form for samarbejde, hvor forskellige aktører sammen udvikler nye løsninger. Samskabelse går videre end inddragelse af borgere og andre aktører i det offentliges opgaveløsning. I en samskabelsesproces arbejder alle relevante aktører på at finde frem til kernen i et problem for dernæst i fællesskab – med brug af forskellige relevante ressourcer og ekspertiser – at forsøge at finde en løsning på problemet. Et vigtigt element er, at samskabelse udbreder initiativretten og deltagelsesretten (da.wikipedia.org).

Danske kommuner der indtil videre har gennemført borgerbudgetforløb tæller Kolding, Hedensted, Faaborg-Midtfyn, Odense, Aarhus og Holbæk kommuner.

Borgerbudgettering (participatory budgeting)er en demokratisk proces, hvor borgere og foreninger kan søge om penge til projekter, der gavner lokalsamfund eller fællesskaber. Herefter fremlægger ansøgerne projekterne for hinanden, og der stemmes om, hvilke projekter der skal have penge. Idéen er, at det ikke er ildsjæle selv eller et politisk udvalg, der alene bestemmer, hvem der skal have pengene. Det gør alle borgere, der møder op på den dag, hvor man i fællesskab stemmer om eller beslutter, hvem der skal have midler. Borgerbudgettering har demokratiske potentialer. Det kan få folk, der ellers ikke er vant til at deltage i den demokratiske proces, til at møde op og deltage (Holbæk Kommune 2015).

Her er nogle overvejelser og erfaringer fra nogle danske kommuner:

Faaborg-Midtfyn Kommune

Hedensted Kommune

Københavns Kommune (2015)

In-JeT lancerer et nyt produkt, som giver mulighed for på en let måde at starte samskabelsesprocesser

In-JeT tilbyder nu en komplet digital platform for samskabelse og borgerbudgetter baseret på “Consul” platformen, som er den mest omfattende og gennemprøvede platform til rådighed i dag. 70 millioner mennesker i 90 lokalområder i 18 lande arbejder med samskabelse på dene platform.

Consul er det eneste værktøj, der omfatter alle former for deltagelsesprocesser: borgernes forslag, debatter, borgerbudgettering, samarbejde
om lovgivning, interviews, undersøgelser, afstemning mv. Consul
har den ekstra fordel, at den kan tilpasses og skræddersys til alle behov, uanset kommunens størrelse.

Med Consul kan du:

  • Give adgang til borgere så de kan deltage i idvalgte daglige lokaldemokratiske beslutninger
  • Indføre samskabelsesinitiativer hurtigt og effektivt, uden brug af væsentlige resourcer
  • Tilpasse samskabelsesprocessen præcist til din kommunes behov og kultur

Mere end 50 institutioner verden over har deltaget i udviklingen af Consul platform. De deler og udveksler erfaringer og viden, så platformen bliver løbende udvidet og forbedret.

Læs mere om Consul platformen og se en video om brugen her.

Læs mere om alle vores løsninger til borgerinddragelse her.